Boekenmonster zet de tanden in Farlander

Titel: Farlander

Auteur: Col Buchanan

Jaartal van publicatie: 2012

Uitgeverij: Luitingh Fantasy

ISBN: 9789024555611

Aantal bladzijden: 464

Oordeel: **** sterren

Draag een hanger van de Roshun, dan weet je zeker dat, mocht je vermoord worden, je dood gewroken wordt. Zodra de moord gepleegd is, wordt er een vendetta uitgeroepen en doodt een Roshun de moordenaar. Slaagt hij daar niet in, dan neemt de volgende Roshun het over. Net zo lang, totdat een van de Roshun de opdracht tot een goed einde brengt. Om die reden is het dragen van zo’n hanger vaak al voldoende om een moordenaar af te schrikken.

Tijdens een ritueel weerhoudt de hanger om het nek van een meisje Kirkus echter niet van het moorden. Een vendetta wordt uitgesproken. Kirkus is echter de zoon van de Heilige Matriarch Sasheen,van het grote Rijk van Mann, en dus is het niet eenvoudig om dit vonnis te voltrekken. Als drie Roshun het leven laten, biedt de Farlander Ash aan om het vonnis te voltrekken.

Farlander is het eerste deel van Het hart van de wereld en het debuut van Col Buchanan. Met dit debuut won hij meteen de David Gemmell Legend Award voor de beste fantasyroman. Buchanan werd geboren in Noord-Ierland, maar woont inmiddels in Engeland. Tussendoor reisde hij de wereld rond.

De proloog, waarin Ash een vonnis voltrekt, sleept de lezer meteen mee in de heftige wereld van de Roshun. Na dit spannende en intrigerende begin kost het even moeite om helemaal in het verhaal te komen. De wereld moet opgebouwd worden – er komen verscheidene steden langs – en diverse personages worden geïntroduceerd. Naast dit verhaal van Ash zijn er namelijk nog een aantal andere verhaallijnen. De belangrijkste hiervan zijn: Bahn die zijn kind laat zien dat hun stad Bar-Khos onder belegering staat van het Mannitische Rijk, Nico die na zijn poging Ash te beroven diens leerling wordt en Kirkus die een inkijkje geeft in hoe het er in het Mannitische Rijk aan toe gaat. Het duurt dan ook even voor de vendetta uitgeroepen wordt en er meer vaart in het verhaal komt. Het is het wachten wel waard. Zodra alle lijnen uitgezet zijn en de lezer de personages beter leert kennen, is Farlander een meeslepend verhaal.

Het verhaal is gesitueerd binnen een oorlog: Het grote Rijk van Mann neemt de wereld over, alhoewel sommige steden, zoals Bar-Khos, dapper stand houden. Interessant is dat de tegenstanders ook elk hun eigen geloof hebben, met bijbehorende rituelen. In het geval van de Mannitische orde zijn dat vaak gruwelijke rituelen. Bij de inwijding tot priester worden bijvoorbeeld je vingertoppen afgesneden en moet je een onschuldig persoon vermoorden. De Roshun zijn echter ook geen heilige boontjes. Hun motieven mogen dan anders zijn (wraak nemen op moordenaars), het blijft doden. Hierdoor begeven de personages zich in een grijs gebied, er is geen heldere scheidslijn tussen goed en fout. Dit maakt het alleen maar extra interessant.

Ash en zijn leerling Nico spelen een belangrijke rol in het verhaal en hen leren we dan ook het beste kennen. Met name Nico komt goed uit de verf, want Ash houdt zich na het aanstellen van zijn leerling lange tijd op de achtergrond. Ash is ondanks zijn leeftijd nog heel vaardig en heeft veel aanzien. Zijn leerling Nico is jong, ongeoefend en onbetekenend. Toch zorgt dat juist voor een frisse blik op de gang van zaken en zorgt hij ervoor dat Ash zich op andere paden zal gaan begeven dan voorheen.

Farlander is een intrigerend verhaal dat, na een wat moeizame start, de lezer meesleept in de wereld van het Rijk van Mann en die van de Roshun. De dood gluurt steeds om het hoekje, dat maakt dit verhaal spannend tot het einde.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *