Boekenmonster zet de tanden in Schimmen

Titel: Schimmen

Auteur: Dolly Alderton

Jaartal van publicatie: 2021

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

ISBN: 978902459323

Aantal bladzijden: 365

Oordeel: **** sterren

Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor dit boek, waarmee ik deel mocht nemen aan hun Instagram-leesclub.

Nina is single en dat vindt ze eigenlijk wel best. Ze heeft leuke vriendinnen, kan het goed vinden met haar ex-vriend en haar uitgebrachte boek is een succes. Dan ontmoet ze via een datingapp Max tot wie ze zich vanaf de eerste date enorm aangetrokken voelt. Ze kunnen het ontzettend goed met elkaar vinden en er volgen dan ook nog meer dates. Tot het moment dat Max ‘ik hou van je’ tegen Nina zegt – de dag erna lijken zijn berichtjes afstandelijk en niet veel later reageert hij helemaal niet meer. Nina, die eigenlijk nog stapelverliefd is, zal moeten accepteren dat Max zonder tekst en uitleg uit haar leven verdwenen is.

De Britse Dolly Alderton is journalist en auteur. Ze schreef columns over liefde in The Sunday Times Style en debuteerde met haar memoir Alles wat ik weet over liefde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat haar debuutroman, Schimmen, ook over daten en de liefde gaat. Schimmen is vertaald door Annoesjka Oostindiër.

Terwijl vriendin Lola al jaren zonder succes aan het daten is, lijkt Nina bij de eerste date al de ware gevonden te hebben. Heel realistisch is dat niet, maar het geluk is dan ook van korte duur, want ze wordt al snel geghost door Max: hij laat niets meer van zich horen. Tegen die tijd wonen ze praktisch samen en hebben ze ‘ik hou van je’ gezegd, dus dit is behoorlijk heftig en zuur voor Nina. Zeker omdat haar enige bondgenoot, Lola, op dat moment wél eindelijk een relatie aangaat.

Het daten en de invloed daarvan op vriendschappen wordt mooi weergegeven. De verwijdering tussen vriendinnen doordat de een single blijft en de ander alleen nog maar echtgenote en moeder lijkt te kunnen zijn, de verwachting van de maatschappij dat je een partner zou moeten hebben en de pijn die het daten kan veroorzaken; al deze problemen komen op realistische wijze naar voren in Schimmen. Veel lezers, zeker millennials, zullen zich met een van de personages kunnen identificeren. Er zitten namelijk veel herkenbare situaties in het verhaal.

Ondanks dat het een verhaal over daten is, wordt het nergens echt zoetsappig of voorspelbaar. Max weet met zijn gedrag zowel Nina als de lezer te verrassen. Hun verhaal heeft zowel mooie momenten als minder mooie momenten. Nina gaat uiteindelijk ook beseffen hoe ze tijdens het daten vooral de Max zag die ze wilde zien. Daarnaast brengt de verhaallijn over Nina’s vader, die steeds verder verdwijnt door zijn Alzheimer, nog meer diepgang in het verhaal. Het is niet alleen een verhaal over liefde, maar ook over identiteit: wie ben je zelf en hoe zie je de ander?

Schimmen weet bij deze onderwerpen de juiste toon te raken. De problemen worden serieus genomen zonder dat het te zwaar wordt. Door de juiste dosis humor is het bovendien een grappig verhaal, maar wel een verhaal met diepgang. Het is dan ook een geslaagde roman over daten, liefde en vriendschap.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *