Boekenmonster zet de tanden in Tussen de beesten en wilde rozen

Titel: Tussen de beesten en wilde rozen

Auteur: Ashley Poston

Jaartal van publicatie: 2020

Uitgeverij: Best of YA

ISBN: 9789000375271

Aantal bladzijden: 301

Oordeel: **** sterren

Lang geleden gaf Vrouwe Wildernis de koning van Aloriya een schitterende kroon, die het koninkrijk sindsdien beschermt tegen het vervloekte woud. Het bos wordt alleen met het jaar gevaarlijker. Cerys heeft, in tegenstelling tot de prins en diens bewaker Seren, aan het bos weten te ontsnappen. Nu de koning overleden is en de kroon overgaat op zijn dochter Anwen komen de schepsels van het bos Aloriya binnen. Alleen Cerys kan, met het beetje woudmagie dat ze sinds haar ontsnapping in haar bloed heeft, Aloriya en haar inwoners redden.

Tussen de beesten en wilde rozen is een sfeervol, sprookjesachtig verhaal. Ashley Poston schreef eerder boeken als Bookish and the beast en The Iron Kingdom Duology. Among the beasts and briars is vertaald naar het Nederlands alsTussen de beesten en wilde rozen.

Cerys beleeft in dit verhaal een gevaarlijk avontuur. Het bos herbergt gevaarlijke wezens, zoals de ouden die door de schaduwen sluipen en die grote geweien, benige vingers en krullend mos om hun skeletachtige ribbenkast hebben. Mensen die door het bos besmet raken, worden botteneters. Vrienden raken steeds meer onherkenbaar en ook al zou je ze willen helpen, kun je beter uit hun klauwen proberen te blijven. Cerys worstelt hiermee als haar vriendin Anwen in een botteneter verandert. Hierdoor spelen behalve de angst nog heel veel andere emoties een rol.

Gelukkig hoeft Cerys de angst niet in haar eentje het hoofd te bieden. Ze wordt vergezeld door de vos die altijd om haar heen hangt, Vos genaamd, en de beer Vala. Alhoewel de beer een belangrijke rol speelt, leren we haar niet echt goed kennen. Waar ze vandaan komt, blijft bijvoorbeeld onbekend. Vos leren we wel goed kennen, omdat er vanaf hoofdstuk acht een perspectiefwisseling plaats vindt. Vanaf dat moment zien we het verhaal om en om vanuit Cerys en Vos. Beiden hebben net een wat andere kijk op de gebeurtenissen en hierdoor kan het verhaal zich nog beter ontvouwen. De ontknoping over Vos komt niet echt als een verrassing, maar dat er af en toe wat voorspelbare elementen in het boek zitten is ook niet ergerlijk.

Gedurende het verhaal merk je steeds dat het bos Vos en Cerys probeert te veranderen. De echte verandering komt echter van binnenuit. Ze moeten hun angsten onder ogen leren zien en moed tonen. Hun genegenheid voor elkaar maakt dat mogelijk. Aan het einde van het verhaal zijn ze niet meer wie ze eerst waren. Hun ontwikkeling is mooi en overtuigend weergegeven.

Tussen de beesten en wilde rozen is een spannend, sfeervol en magisch verhaal. Als je van sprookjesachtige verhalen houdt, dan wil je dit boek zeker lezen!

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *