Drie boeken over een roadtrip

Een roadtrip is een vakantie per auto waarin je meerdere plaatsen in een land aandoet of zelfs meerdere landen bezoekt. Roadtrips werden logischerwijs mogelijk zodra auto’s meer kilometers konden rijden. In 1888 legde Benz met zijn auto een afstand van 106 km af en liet daarmee zien dat auto’s ook langere afstanden konden rijden. In 1903 werd een meer indrukwekkendere afstand afgelegd: een reis van San Francisco naar New York. Tijd: 63 dagen.

Met de komst van goede (snel)wegen werden roadtrips ook populairder en kwamen deze in trek als recreatieve bezigheid. De meest populaire bestemmingen voor een roadtrip zijn de Verenigde Staten, Canada en centraal Europa. Niet alleen vanwege de toegankelijkheid, maar ook door de bezienswaardigheden.

Wij

David Nicholls, 2015, ISBN 9789022571354

Voor Albie het huis uit gaat om te gaan studeren, nemen Connie en Douglas hem mee op een roadtrip door Europa. Maar vlak voor deze familievakantie begint, laat Connie aan Douglas weten dat ze denkt dat ze bij hem weg wil. In eerste instantie wil Douglas de reis afzeggen, maar Connie wil de reis nog steeds maken en het zou oneerlijk tegenover Albie zijn om niet meer te gaan. Douglas begint de reis steeds meer te zien als een laatste kans om de familiebanden weer te herstellen. Want niet alleen zijn huwelijk met Connie staat op het spel, zijn relatie met zoon Albie is ook niet altijd even goed. Hij haalt dan ook alles uit de kast om van deze reis de trip van hun leven te maken.

De roadtrip gaat door Europa. Het gezin woont in Engeland en de reis start dan ook in Londen. Van daaruit reizen zij door naar andere Europese steden zoals Parijs en Amsterdam. Omdat Connie kunstenares is en Albie een studie fotografie zal gaan volgen, is het logisch dat ze tijdens hun roadtrip veel musea bezoeken. Zo gaan ze in Parijs naar het Louvre en in Amsterdam naar het Rijksmuseum. Hun reis wordt echter wel verkleurd door de (onderhuidse) spanningen:

Onze ogen schampten langs Dürers, Rafaëls en Rembrandts, maar er bleef niets hangen en er viel niets te zeggen. Al snel keerden we terug naar het hotel en terwijl Connie inpakte en las, wandelde ik door de stad. München was een vreemde combinatie van verheven vormelijkheid en baldadige biergelagen, als een dronken generaal, en op een milde avond in augustus zouden we het hier vermoedelijk best leuk gehad hebben.

Springbonen

Wanda Bommer, 2017, ISBN 9789038801896

Na een maandenlange voorbereiding starten Claire, Rogier en hun twee dochters met een roadtrip door het zuidwesten van de Verenigde Staten. Claire heeft kosten noch moeite bespaard om een prachtige reis uit te stippelen, maar echt genieten lukt niet. De relatie tussen Claire en Rogier is broos. Het conflict over een artikel van Claire zorgt voor een crisis in het bedrijf van Rogier en dat maakt de sfeer er niet beter op. Daarnaast heeft Rogier ook op persoonlijk vlak een crisis te bezweren. Ondertussen is de tweeling, die erachter gekomen is dat ze oorspronkelijk een drieling geweest zouden zijn, in “gesprek” met hun “broertje”. Die gesprekken nemen steeds zorgelijkere wendingen aan. De vakantie had als doel om de familiebanden weer aan te halen, maar kan deze droomvakantie voldoende compenseren voor alle problemen die nu in dit gezin spelen?

De roadtrip gaat door het zuidwesten van de Verenigde Staten. De familie doet verschillende plaatsen aan en in het boek worden die ook beschreven:

Ook Lake Powell is van een uitzinnige schoonheid. Een immens, diepblauw meer tussen hoog oprijzende rotswanden in alle kleurschakeringen van rood tot geel. Schapenwolken drijven zowel aan de hemel als gespiegeld in het water voorbij.

Toch merk je dat de familie opgeslokt wordt door de problemen. Rogier zit ook gedurende de vakantie bijna de hele tijd met zijn neus in zijn telefoon of laptop. Aan de beschrijvingen, of juist aan het ontbreken van de beschrijvingen van de locaties en attracties die ze aandoen, merk je op op welke momenten het gezin van de vakantie geniet en op welke momenten ze zo in beslag genomen zijn door hun problemen, dat ze eigenlijk weinig van de reis meekrijgen.

Laat los mijn hand

Edward Docx, 2017, ISBN 9789025450724

Louis rijdt samen met zijn vader in een oud, blauw busje richting Zürich. Dat lijkt een gezellige vakantie, maar de bestemming van de reis is Dignitas. De vader van Louis heeft namelijk ALS en wil zijn leven waardig beëindigen voordat zijn lichaam hem nog meer in de steek laat. Onderweg sluiten ook de halfbroers van Louis zich bij hen aan. Zij hebben hun vader nog niet vergeven voor wat hij in het verleden heeft gedaan en daarnaast wil Jack voorkomen dat zijn vader in Zürich aankomt. Genoeg elementen voor een ongemakkelijke roadtrip.

De roadtrip begint in Londen en vervolgt in Frankrijk. Er is uiteindelijk een uitstapje naar Duitsland, waar ze naar een concert gaan van iemand die ze onderweg geholpen hebben, om dan toch in Zürich uit te komen. Het is een reis die maar enkele dagen duurt. Ook zijn de reizigers veel meer bezig met de ziekte van hun vader en de onderlinge verhoudingen. Alhoewel er enkele uitstapjes zijn zoals een wijnproeverij, een bezoek aan een grot en aan de kathedraal, is er weinig aandacht voor de omgeving. Vanuit het hotel ziet Louis soms toch nog wel wat moois:

De wijngaarden strekken zich glooiend voor me uit, in rechte, dichtbeplante rijen; een vaal pad leidt naar een huis met een okeren dak in de verte – een andere boerderij; en een akker op een heuvel met iets blauws erop dat lavendel zou kunnen zijn.

Een korte vergelijking

De roadtrips van Laat los mijn hand en van Wij vinden zich beide in Europa plaats, terwijl de roadtrip van Springbonen in Amerika is. Het leuke van de roadtrip in Laat los mijn hand is dat vader en zoons daadwerkelijk in hun busje slapen, terwijl de overige roadtrips telkens van hotel naar hotel gaan.

De verhalen van Wij en Springbonen hebben veel overeenkomsten. In beide boeken gaat het om een gezin dat op roadtrip gaat, waarbij vader en moeder op het punt staan uit elkaar te gaan en ook de ouder-kind verhoudingen niet helemaal optimaal zijn. De reis is in beide boeken bedoeld om de boel te redden. Ook in Laat los mijn hand gaat het om de verhoudingen in een gezin, al draait het hier alleen om de vader-zoon relatie. Het doel van de reis is hier ook beduidend anders en dit levert een wat zwaarder boek op.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *