Drie boeken over homoseksualiteit

Waar in de Romeinse tijd een (seksuele) relatie tussen twee mannen nog de normaalste zaak van de wereld was, werd dat daarna al snel anders. In de bijbel zijn uitspraken tegen homoseksualiteit te vinden en hierdoor werd dit ook als een zonde gezien. Vanaf de 12e eeuw werd homoseksualiteit een strafbaar feit. Op een veroordeling volgde de doodstraf, later ook gematigder straffen zoals verbanning of gevangenisstraf.

In de 19e eeuw begon de legalisering van homoseksualiteit, gevolgd door een strijd om gelijke rechten in de 20e eeuw. Sociale acceptatie is een doel dat nog bereikt moet worden. Er is nog steeds sprake van vooroordelen en homofobie, wat het voor homoseksuelen moeilijk maakt om uit de kast te komen.

Schijnbewegingen

Floortje Zwigtman, 2005, ISBN 9789026132209

Schijnbewegingen verscheen in 2005, maar het verhaal speelt zich af in 1894. Adrian Mayfield verliest zijn baantje in een kledingzaak en wordt vanuit armoede in de armen van de rijke Trops geduwd. Hij maakt daardoor kennis met de purperen hofhouding van Oscar Wilde, maar ook met Little College Street 13, waar jongens hun lichaam verkopen aan rijke mannen. En dan lijkt geld ineens gemakkelijker te vinden te zijn dan liefde.

Waarom lezen? Het is een intrigerend boek over een jongen die zijn seksualiteit ontdekt in een roerige tijd en omgeving. Alhoewel het een fictief verhaal is, zijn er historische figuren in verwerkt, zoals Oscar Wilde. Het boek geeft dan ook een kijkje in hoe het er in die tijd aan toe ging. Niet bij de doorsnee burger, maar bij homoseksuele kunstenaars.

Maurice

E. M. Forster, 1974, ISBN 9789020422900

Hoofdpersoon Maurice ontwikkelt gevoelens voor mannen; eerst onbewust bij het hulpje George, later meer bewust bij studievriend Clive Durham. Een mooi coming-of-age verhaal over een homoseksuele student.

Waarom lezen? Het verhaal is geschreven in 1914 en speelt zich ook rond die tijd af. Desondanks is het een verhaal van alle tijden. We zien hoe Maurice omgaat met het accepteren van zijn geaardheid. Ook zien we hoe Maurice en Clive allebei anders omgaan met de druk die de heteronormatieve normen van de maatschappij met zich meebrengen.

Most men would have reported me to the dean or the police

Daarnaast geeft het boek ook een inkijkje in hoe de maatschappij in die tijd dacht over homoseksualiteit: Namelijk als een ziekte en als strafbaar feit.

De dagen van de bluegrassliefde

Edward van de Vendel, 1999, ISBN 9789045103181

De Nederlandse Tycho vertrekt in de zomer naar Amerika om daar te helpen bij een internationaal kinderkamp. In het vliegtuig ontmoet hij Oliver uit Noorwegen, met wie hij al snel vriendschap sluit. Tijdens de eerste week van het kamp ontdekt Tycho dat zijn gevoelens voor Oliver veel verder gaan dan vriendschap – en dit blijkt wederzijds te zijn. De twee komen samen, maar merken al snel dat de ideeën van de omgeving over homoseksualiteit impact hebben op hun relatie…

Waarom lezen? Het is een bijzonder mooi en invoelend geschreven boek over een eerste grote liefde. Het boek is heel realistisch en geeft ook een goed beeld van hoe de omgeving op homoseksualiteit kan reageren en hoe deze reacties het denken en gedrag van homoseksuele jongeren beïnvloeden.

Een korte vergelijking

Alhoewel Maurice in 1914 geschreven is en De dagen van de bluegrassliefde in 1999 verscheen (en er in tussentijd – gelukkig – wel het een en ander veranderd is in de houding ten opzichte van homoseksualiteit), hebben de boeken toch veel overeenkomsten. Beide boeken gaan over een jongeman die ontdekt dat hij op mannen valt, een eerste relatie aangaat met een man en ontdekt wat de mening van de omgeving doet met deze relatie. Beide boeken zijn realistisch en kunnen voor herkenning zorgen voor homoseksuele jongeren.

Dat ligt anders bij Schijnbewegingen. Adrian heeft zijn eerste seksuele ervaring met een rijke man en komt later terecht in Little College Street 13. Voor Adrian is zijn seksualiteit dus vooral aan geld verbonden. Op een aantal punten na zal dit boek dus geen gevoel van herkenning opleveren. Fascinerend is het wel.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *