Postcrossing & books – De jongen in de gestreepte pyjama

Er zijn zo veel mooie boeken en meestal heb ik dan ook een enorm lange lijst van boeken die ik nog wil lezen. Wel blijf ik zo meestal binnen mijn comfortzone, terwijl je juist zulke mooie dingen kan ontdekken als je daar eens uitstapt! Maar welk boek kies je dan? Ik besloot dus om andere mensen om advies te vragen en combineer dat met Postcrossing: Je stuurt een willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart en krijgt vervolgens van een ander willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart terug. Ik vraag mensen dus om op de kaart te schrijven wat hun favoriete boek is. In Postcrossing & books deel ik graag de ontvangen tips met jullie!

Deze kaart ontving ik uit Ierland:

Het is een afbeelding die komt uit het Book of Kells. Dit boek blijkt zich in Ierland te bevinden en bestaat uit de vier evangeliƫn, geschreven in het Latijn. Het boek is door Keltische monniken geschreven en is vooral bekend geworden door de kalligrafie. De boekentip die achterop de kaart geschreven is, is als volgt:

I really enjoyed “The boy in the striped pajamas” by John Boyne.

De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne, 2006, ISBN 9789069747828

Het is 1943. De negenjarige Bruno komt thuis en al zijn spullen zijn ingepakt in dozen. Het gezin verlaat Berlijn en verhuist naar de rand van een concentratiekamp. Zijn vader heeft daar een belangrijke baan en de rest van het gezin moet zich daar naar schikken. Voor de kinderen is het eenzaam, maar Bruno sluit al snel vriendschap met een jongetje achter het hek.

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Hij heeft diverse romans geschreven. The boy in the striped pyjamas en The telegram man zijn ook verfilmd.

Mijn leeservaring

Eerder had ik al de film gezien en die maakte diepe indruk op me. Nu las ik ook het boek. Bijzonder is dat het verhaal verteld wordt vanuit het perspectief van een jongetje. Het taalgebruik is daardoor eenvoudig en het jongetje begrijpt niet alles wat er om hem heen gebeurt, terwijl ik als lezer dat natuurlijk meteen doorheb. Zo sluit hij vriendschap met een jongetje van zijn leeftijd in een gestreepte pyjama. Dat jongetje is joods en zit in een concentratiekamp, maar onze hoofdpersoon is te jong om dat te weten en te beseffen.

Ik moest wel echt even wennen aan het perspectief en bijbehorende schrijfstijl, maar toen ik gewend was maakte dit boek net als de film indruk op me.

Oordeel: **** sterren

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *