Postcrossing & Books – Grete Minde

Er zijn zo veel mooie boeken en meestal heb ik dan ook een enorm lange lijst van boeken die ik nog wil lezen. Wel blijf ik zo meestal binnen mijn comfortzone, terwijl je juist zulke mooie dingen kan ontdekken als je daar eens uitstapt! Maar welk boek kies je dan? Ik besloot dus om andere mensen om advies te vragen en combineer dat met Postcrossing: Je stuurt een willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart en krijgt vervolgens van een ander willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart terug. Ik vraag mensen dus om op de kaart te schrijven wat hun favoriete boek is. In Postcrossing & Books deel ik graag de ontvangen tips met jullie!

Deze kaart ontving ik van Sabine uit Duitsland:

Ze schrijft:

I recommend Theodor Fontane. I love his vivid descriptions of scenes. One strong book is Grete Minde, but I have read them all.

Ik ken deze auteur nog helemaal niet, dus ik ga Grete Minde lezen als kennismaking.

Grete Minde

Theodor Fontane, 1880, ISBN 9783872910516

De dertienjarige Grete Minde woont bij haar broer en haar schoonzus Trud in. Trud vindt dat er iets slechts in Grete zit en de verstandhouding is dan ook niet goed. Het wordt er niet beter op als Trud een baby krijgt en ze Grete steeds meer als huissloof gebruikt. Gelukkig kan Grete haar hart luchten bij haar buurjongen Valtin. Als op een dag een ruzie tussen Grete en Trud uit de hand loopt, vlucht Grete samen met Valtin uit Tangermüde weg.

Theodor Fontane is kind van twee hugenoten die vanuit Zuid-Frankrijk naar Berlijn overkwamen. Hij leefde van 1819 tot 1898 en werkte tijdens zijn leven als journalist en theaterrecensent. Verder schreef hij diverse gedichten, balladen en romans. Grete Minde verscheen in 1880 en werd drie jaar later in het Nederlands vertaald.

Mijn leeservaring

Grete Minde is een novelle van iets meer dan tachtig bladzijden, maar het verhaal bestrijkt meerdere jaren: Grete is dertien bij de start van het verhaal en ongeveer achttien aan het einde. Er worden soms grote sprongen in de tijd gemaakt. Door de beknoptheid en tijdsprongen leerde ik de personages helaas niet echt goed kennen.

Ondanks dat het verhaal uit 1880 stamt, is het nog steeds goed leesbaar. In eerste instantie is het een vrij doorsnee verhaal over slechte gezinsrelaties. Het escaleert echter behoorlijk en het dramatische einde geeft het hele verhaal meer gewicht. Ik vond het interessant om te ontdekken dat dit verhaal gebaseerd is op historische feiten.

Oordeel: *** sterren

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *