Postcrossing & books – The house of mirth

Er zijn zo veel mooie boeken en meestal heb ik dan ook een enorm lange lijst van boeken die ik nog wil lezen. Wel blijf ik zo meestal binnen mijn comfortzone, terwijl je juist zulke mooie dingen kan ontdekken als je daar eens uitstapt! Maar welk boek kies je dan? Ik besloot dus om andere mensen om advies te vragen en combineer dat met Postcrossing: Je stuurt een willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart en krijgt vervolgens van een ander willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart terug. Ik vraag mensen dus om op de kaart te schrijven wat hun favoriete boek is. In Postcrossing & books deel ik graag de ontvangen tips met jullie!

Deze kaart ontving ik van Michele uit de Verenigde Staten:

Michele schrijft:

A book I often suggest is Edith Wharton’s House of Mirth

The house of Mirth

Edith Wharton, 1905, ISBN 978190962197

Dit boek verscheen voor het eerst in 1905 en speelt zich ook rond die tijd af. In The house of mirth (in het Nederlands vertaald als Het huis van vreugde) volgen we Lily Bart. Ze is een jongedame van 29 jaar, die rijk geboren is, maar dat niet gebleven is. Toch moet ze zich staande zien te houden in het milieu waarin ze opgegroeid is. Het beste zou zijn om een goed huwelijk te sluiten, maar naarmate ze ouder wordt, wordt die kans steeds kleiner. Bovendien laat de rijke man die ze ontmoet heeft onverschillig, maar de man die haar hart sneller laat kloppen is arm. Door haar eigen sociale misstappen en toenemende gokschulden lijkt ze haar ondergang definitief in te zetten.

The house of Mirth is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Edith Wharton. Zij werd in 1862 geboren in een aristocratische familie in New York en haar opvoeding draaide dan ook om hoe ze zich in de maatschappij presenteerde, iets waar zij zich tegen afzette. Veel van haar personages uit haar romans zijn gebaseerd op haar eigen levenservaringen binnen deze kringen.

Mijn leeservaring

Dit boek was even inkomen, maar vooral het einde vond ik heel mooi! Lily groeit echt in een andere tijd en een ander milieu op dan ik, het was interessant om meer over haar leven te lezen. Ze maakt wel domme keuzes, daardoor heeft ze deels ook zelf schuld aan haar ondergang. Als lezer vind ik haar niet altijd even sympathiek. Toch wordt het ook wel duidelijk hoe zij slachtoffer wordt van de omstandigheden en daarin komt de kritiek op het sociale systeem ook goed naar voren.

Oordeel: een ruime *** sterren.

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *