Postcrossing & books – The master and Margarita

Er zijn zo veel mooie boeken en meestal heb ik dan ook een enorm lange lijst van boeken die ik nog wil lezen. Wel blijf ik zo meestal binnen mijn comfortzone, terwijl je juist zulke mooie dingen kan ontdekken als je daar eens uitstapt! Maar welk boek kies je dan? Ik besloot dus om andere mensen om advies te vragen en combineer dat met Postcrossing: Je stuurt een willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart en krijgt vervolgens van een ander willekeurig persoon op de wereld een ansichtkaart terug. Ik vraag mensen dus om op de kaart te schrijven wat hun favoriete boek is. In Postcrossing & books deel ik graag de ontvangen tips met jullie!

Deze kaart ontving ik van Eugenia uit Rusland:

Allereerst geeft ze me wat extra uitleg over de afbeelding op de ansichtkaart:

On the postcard is the classic Russian writer Alexander Pushkin. He wrote poetry, prose, fairy tales, for example “The tale of the fisherman and the fish”.

Dit sprookje heb ik natuurlijk even opgezocht en het gaat over een arme man die een gouden vis vangt. De vis belooft om elke wens in vervulling te laten gaan, zolang hij maar in leven gelaten wordt. De man wil niets en laat de vis weer vrij. Zijn vrouw heeft echter wel wensen, en de vis vervult die. Maar de vrouw wordt steeds hebberiger en dat kan natuurlijk niet altijd goed gaan…

Natuurlijk volgt er ook nog een boekentip op de kaart. Eugenia raadt mij aan om The master and Margarita te lezen.

The master and Margarita

Mikhail Bulgakov, 1966, ISBN 9780099540946

Op een dag arriveert een man in Moskou. Hij voorspelt de dood van Berlioz. Een paar uur later is Berlioz dood, precies volgens de voorspelling van deze vreemdeling. Al snel gebeuren er meer rare dingen. Alleen de Master en zijn geliefde Margarita lijken niet aangedaan te raken door de aanwezigheid van deze man.

The master and Margarita (in het Nederlands vertaald als De meester en Margarita) is geschreven door de Russische schrijver Mikhail Bulgakov. Oorspronkelijk studeerde hij medicijnen en werkte hij als arts, maar vanaf 1919 schreef hij voor kranten en in 1924 werd zijn eerste roman in afleveringen gepubliceerd. The master and Margarita wordt wel beschouwd als zijn beste werk. De goede verstaander ziet hierin kritiek op de Sovjet-Unie. Die kritiek is ook de reden dat het toendestijds lastig was om deze roman ongecensureerd gepubliceerd te krijgen.

Mijn leeservaring

The master and Margarita is een fascinerend boek, maar zeker geen gemakkelijk boek om te lezen. Allereerst worstelde ik met de namen en duurde het een tijdje voor ik kon onthouden wie wie was. Daarnaast is er een verhaallijn nu, waarin Satan Moskou op zijn kop zet, en een verhaallijn langer geleden, over Pontius Pilatus. Die laatste verhaallijn is gekoppeld aan de nieuwere tijd, doordat de master een manuscript over Pilatus geschreven heeft.

Het is een boek waarin ontzettend veel gebeurt en je je steeds afvraagt wat er nu precies aan de hand is. De gebeurtenissen zijn soms wat vreemd, al is de pratende kat ondanks die vreemdheid zeker een leuke toevoeging. Na het lezen had ik het gevoel dat ik hooguit de helft heb meegekregen en dat ik wel wat lagen gemist heb in dit boek. Dit is een boek om nog eens te lezen!

Oordeel: *** sterren

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *